Кинетотерапия

Kinetoterapia este terapia care este un ansamblu de tehnici și metode având în centru exercițiul fizic. Ea este utilizată în scopul recuperării / reeducări somato-funcțională funcțiilor a organismului uman sau în scop profilactic, de întreținere a capacităților motrice.

Marele medic al antichităţii greceşti, Hipocrat (sec. IV înainte de Cristos), în primul spital construit în insula Kos, a studiat atent efectele fiziologice ale gimnasticii şi masajului definind sănătatea ca un echilibru între exerciţiile fizice şi alimentaţie. Pentru prima dată este sesizată relaţia între mişcare-hipertrofie şi imobilizare-atrofie musculară. El susţine că exerciţiul fizic şi masajul influenţează favorabil respiraţia, metabolismul, circulaţia sangvina şi echilibrează activitatea sistemului nervos central. Astăzi putem confirma cu certitudine că terapia prin mișcare are rezultate garantate și este inevitabilă în anumite cazuri, fiind singura modalitate de tratament a unor pacienți pentru a-și recăpăta capacitățile.
Există 3 tipuri de intervenție kinetoterapeută:

Kinetoprofilaxie primară atunci când utilizam exerciţiul fizic, tehnicile şi metodele pentru a preveni îmbolnăvirile, în limitele vârstelor biologice şi cronologice. Gimnastica de înviorare, activităţile în aer liber, plimbările, activităţile de timp liber competiţionale şi necompetiţionale etc., sunt mijloace foarte utile în kinetoprofilaxie.

Kinetoprofilaxia secundară are rolul de a preveni complicaţiile îmbolnăvirilor.

Kinetoprofilaxia terţiară previne apariţia sechelelor în urma îmbolnăvirilor care ar putea determina dizabilităţi motorii şi/sau psihice.

În cadrul clinicii Adler Medical, noi vă propunem programe kinetoterapeutice particularizate pentru întreg tablou clinic de asocieri pe care pacientul îl prezintă, nu doar pentru afecțiunea pentru care acesta se adresează.

Noi aplicăm o modalitate nouă de intervenție, una în care Kinetoterapeuții, pe parcursul ședințelor, colaborează cu medicii de specialitate pentru a garanta rezultatul și pentru a intervene exact unde trebuie și cum trebuie, evitând anumite erori.

Într-o prima ședință se realizează testarea inițială, în care, prin metode și tehnici specific, se realizează diagnosticul funcțional, stabilirea Gradului și a tipului de ședință și confirmarea diagnosticului clinic. Iar acest fapt ne justifică și asigură un nivel de la care să înceapă intervenția acestui tip de terapie. O altă particularitate a ceea ce o să găsiți nou și diferit în cadrul ședințelor noastre, sunt complexe de mișcări adaptate pentru a proteja coloana dumneavoastră, membrul afectat etc. Prin aceste mișcări adaptate ve-ți învăța cum este correct să realizăm activitățile noastre zilnice fără a ne dăuna sănătății.

Ședințele durează în dependența Gradului în care vă încadrați, dar, de regulă, cuprinde program de exerciții și terapie manuală.