Hepato-gastroenterologia

Hepato-gastroenterologia

Hepatologia este ramură a gastroenterologie care de specializează pe patologiile ficatului.

Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor tubului digestiv și ale organelor anexe (esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subțire, colonului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului).

Cele mai des intilnite patologii in gastroenterologie sunt:

  • Gastrita este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive care semnifică inflamaţia mucoaseistomacului şi poate avea multiple cauze: infecţioase, medicamentoase, inflamatorii, autoimune, toxice, de stres.
  • Pancreatita este inflamaţia pancreasului, organ ce îndeplineşte trei funcţii principale: secretă în duoden lichid care conţine enzime digestive, secretă hormonii insulină şi glucagon, care reglează concentraţia sanguină a glucozei şi secretă în duoden bicarbonat de sodiu, necesar pentru neutralizarea acidului care ajunge din stomac în duoden. Consumul excesiv și indelungat de bauturi alcoolice și litiaza biliara sunt cele doua cauze majore ale pancreatitei acute, dar exista multiple alte cauze cunoscute.
  • Bolile inflamatorii intestinale reprezintă un grup eterogen de boli definite prin inflamaţie, persistenţă sau recurenţă la nivelul tractului gastrointestinal, dar diferite ca extensie a leziunilor, simptomatologiei, prognostic şi tratament.  Cele mai cunoscute boli din acest grup sunt rectocolita ulcerohemoragică şi boală Crohn.
  • Sindromul de intestin iritabil este diagnosticat la aproximativ unul din 3 pacienti care se prezinta la gastroenterolog. Afectiunea apare mai frecvent la femei și poate fi intalnit la orice varsta.
  • Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune digestiva cronica determinata de refluarea continutului gastric acid din stomac in esofag, din cauza relaxarii inadecvate a sfincterului esofagian inferior. Simptomele pot fi: arsura retrosternala,regurgitatii alimentare și acide,eructatii,
  • Sindromul de malabsorbţie (SM) reprezintă o situaţie patologică ce se caracterizează prin tulburarea absorbţiei, la nivelul intestinului subţire, a diverselor componente nutritive. O mare varietate de boli pot cauza malabsorbţie în mod primar sau secundar.

Hepatologia este ramură a gastroenterologie care de specializează pe patologiile ficatului. Una din cele mai răspândite patologii ale acestuia este steatoza (ficatul gras). Steatoza reprezinta acumularea de grasime la nivelul ficatului. Cand este prezenta și inflamatia, boala se numeste steatohepatita și poate progresa catre ciroza și chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului).

Steatoza prezinta doua tipuri principale:

  • steatoza alcoolica
  • steatoza non alcoolica

Solicită programare la specialist

Recepția va lua legătura cu Dvs pentru a confirma programarea pentru ziua și ora dorită.
Programarea nu este încă validată pînă nu ați fost contactat.
Telefon programări +37367471760.