Hepatologia este o ramură a gastroenterologie care se specializează pe patologiile ficatului.
Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor tubului digestiv și ale organelor anexe (esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subțire, colonului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului).
Cele mai des întâlnite patologii în gastroenterologie sunt:
- Gastrita - este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive care semnifică inflamaţia mucoasei stomacului şi poate avea multiple cauze: infecţioase, medicamentoase, inflamatorii, autoimune, toxice, de stres.
- Pancreatita - este inflamaţia pancreasului, organ ce îndeplineşte trei funcţii principale: secretă în duoden lichid care conţine enzime digestive, secretă hormonii insulină şi glucagon, care reglează concentraţia sanguină a glucozei şi secretă în duoden bicarbonat de sodiu, necesar pentru neutralizarea acidului care ajunge din stomac în duoden.
- Consumul excesiv și îndelungat de băuturi alcoolice și litiaza biliară (pietre la bilă) sunt cele două cauze majore ale pancreatitei acute, dar există multiple alte cauze cunoscute.
- Bolile inflamatorii intestinale - reprezintă un grup divers de boli, definite prin inflamaţie, persistenţă sau recurenţă la nivelul tractului gastrointestinal, dar diferite ca extensie a leziunilor, simptomatologiei, prognostic şi tratament.
- Cele mai cunoscute boli din acest grup sunt rectocolita ulcerohemoragică şi boala Crohn.
- Sindromul de intestin iritabil - este diagnosticat la aproximativ unul din 3 pacienți care se prezintă la gastroenterolog.
- Afectiunea apare mai frecvent la femei și poate fi întâlnită la orice vârstă.
- Boala de reflux gastroesofagian - este o afecțiune digestivă cronică, determinată de refluarea conținutului gastric acid din stomac în esofag, din cauza relaxării inadecvate a sfincterului esofagian inferior.
- Simptomele pot fi: arsura retrosternala, regurgitații alimentare și acide.
- Sindromul de malabsorbţie (SM) - reprezintă o situaţie patologică ce se caracterizează prin tulburarea absorbţiei, la nivelul intestinului subţire, a diverselor componente nutritive. O mare varietate de boli pot cauza malabsorbţie în mod primar sau secundar.
Hepatologia este o ramură a gastroenterologie care se specializează pe patologiile ficatului. Una din cele mai răspândite patologii ale acestuia este steatoza (ficatul gras).
Steatoza reprezintă acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Când este prezentă și inflamația, boala se numește steatohepatita și poate progresa către ciroză și chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului).
Steatoza se identifică ca:
- Steatoza alcoolică;
- Steatoza non-alcoolică.
Nu există un singur tratament pentru steatoza hepatică. Iată de ce este foarte important să vă adresați la un medic gastroenterolog competent, care vă poate recomanda unele schimbări în stilul de viață, o dietă sau o combinație de tratamente special adaptate după situația voastră.