Ce Tratăm

Reabilitare posttraumatică și postoperatorie


Reabilitarea după fracturi și leziuni trebuie să aibă loc după un program individual, însă, în general, el constă din următoarele etape:

  • Eliminarea modificărilor vasculare și a edemelor. Din păcate, aceste modificări sunt inevitabile după o lungă perioadă de imobilitate a membrelor sau a întregului organism;
  • Creșterea elasticității și a tonusului muscular. Înainte de a iniția activitatea motorie, trebuie să vă asigurați că mușchii sunt pregătiți pentru acest lucru, altfel revenirea la modul obișnuit de viață poate deveni prea dureros;
  • Restaurarea funcțiilor motorii. Procesul ar trebui să fie progresiv și nu ar trebui să implice efort fizic excesiv; acest lucru va evita entorse și stres fiziologic;
  • Consolidarea stării generale a corpului. Fiecare pacient are nevoie de un regim alimentar și de odihnă echilibrată.

Metodele de reabilitare

Factorul principal, în medicina de reabilitare, este reabilitarea fizică. Aceasta implică utilizarea complexă atât a exercițiilor fizice, cât și a factorilor naturali. Acest tip de reabilitare vizează restabilirea funcțiilor organelor afectate, adaptarea după leziuni, revenirea treptată la modul obișnuit de viață.


Masajul

Este una dintre cele mai comune metode de reabilitare după traumatism. Cel mai adesea, el este folosit pentru accidente vasculare cerebrale, fracturi, osteocondroză. Masajul terapeutic constă în masarea părților afectate sau a întregului corp. Stimulează circulația sângelui, vă permite să eliminați edemul, activează mușchii și este o pregătire excelentă pentru terapia fizică. Cursul de masaj terapeutic include, de obicei, 10 sesiuni zilnic.

Kinetoterapie

Este un set special elaborat, de exerciții fizice, care sunt efectuate sub supravegherea unui specialist. Ele ajută la eliminarea modificărilor degenerative ale țesuturilor și organelor, permit să facă față atrofiei. Terapia cu exerciții ajută la normalizarea metabolismului, îmbunătățește sistemul cardiovascular, întărește mușchii și, în general, "calmează" sistemul nervos și îmbunătățește dispoziția. Este important să nu exagerați: ar trebui efectuat conform programului elaborat de medic.

Fizioterapia

Aceasta constă în recuperarea prin factori fizici: căldură, radiație magnetică, curent electric, lumină, aer și altele. Metoda implică utilizarea dispozitivelor și aparatelor speciale.

De exemplu, în cazul dereglării activității motorii, este aplicată electrostimularea, adică curentul. Metodele de expunere la căldură sunt utilizate pentru recuperarea leziunilor spinale. Terapia cu ultrasunet ajută la eliminarea durerii și edemului, iar terapia magnetică - pentru a îmbunătăți starea generală a corpului. Aceste proceduri sunt nedureroase, dar unele dintre ele au un număr de contraindicații, prin urmare tratamentul fizioterapeutic este ales individual.

Reflexoterapie

Această metodă are scopul de a influența punctele biologic active de pe corpul pacientului. Această metodă își are rădăcinile de acum câteva mii de ani în urmă, apărută în est și este și acum populară în întreaga lume. Reflexoterapia are mai multe metode de aplicare: acupunctura, auriculoterapia, terapia cu ventuze, moxoterapie.

Esența reflexoterapiei constă în mobilizarea resurselor interne ale corpului și implicarea lor în participarea activă la procesul de tratament.


Leziuni ale coloanei vertebrale.

AAcestea pot fi cauzate ca urmare a căderilor, accidentelor rutiere. Leziunile coloanei vertebrale reprezintă unul dintre cele mai periculoase tipuri de traumatisme, deoarece poate duce la consecințe extrem de grave: afectarea căilor măduvei spinării. Aceasta din urmă implică imobilitatea. Programul și calendarul reabilitării depind de gravitatea leziunii, precum și de caracteristicile individuale ale pacientului. Însă, ca o imagine generală, reabilitarea arată în felul următor:

Traumatisme craniocerebrale

Perioadele de reabilitare și complexul terapiei de reabilitare pentru astfel de leziuni depind de severitatea leziunii. În cazul traumatismelor minore (în care regimul este respectat cu alimentația adecvată și tratamentul fizioterapeutic) recuperarea are loc, de obicei, în decurs de o lună și nu necesită măsuri suplimentare de reabilitare.

În ceea ce privește traumatismele cerebrale severe și moderate, acestea pot provoca dificultăți în mișcare. Pot exista tulburări de vorbire sau scăderea vederii. Masajul, kinetoterapie și fizioterapia vor fi eficiente în stadiile incipiente ale reabilitării.

Leziuni ale sistemului musculo-scheletal

În timpul perioadei de reabilitare precoce, pacienților li se indică în mod individual fizioterapia, care ajută la scăderea edemului, kinetoterapie, mecanoterapiei și masajul.

Solicită o programare la specialist

Recepția va lua legătura cu Dvs pentru a confirma programarea pentru ziua și ora dorită.
Programarea nu este încă validată până nu ați fost contactat.
Telefon programări +37367471760.