Injectări cu toxina botulinică

Injectări cu toxina botulinică

Toxina botulinica este un medicament cunoscut. Cu toate acestea, mulți cred că este folosit doar în scopul reîntineririi.

Toxina botulinica este un medicament cunoscut. Cu toate acestea, mulți cred că este folosit doar în scopul reîntineririi. De fapt, toxina botulinica este utilizata activ în tratamentul anumitor boli neurologice și imbunatatesc foarte mult viața pacienților.

Cum funcționează neuroproteina botulinică?

 • blochează eliberarea de acetilcolină, care transmite impulsurile nervoase, în urma cărora mușchiul se relaxează în locul injectării

Utilizarea toxinei botulinice în neurologie

Preparatele pe baza de toxina botulinica tip A sunt eficiente în terapia complexă. Injecțiile se efectuează în mușchii încordați, pentru a îi relaxa. S-a dovedit, de asemenea, că toxina botulinică are un efect analgezic.

Indicații pentru terapia botulinică

Tulburări de mișcare:

 • spasm hemifacial;
 • spasticitatea extremităților superioare sau inferioare (inclusiv: contracturi după un accident vascular cerebral, paralizie cerebrală);
 • blefarospasm;
 • distonie cervicală (torticolis spastic);
 • neuropatie a nervului facial.

Tulburări vegetative:

 • hiperhidroză sau transpirație excesivă (mâini, picioare, axile).

Sindroame dureroase:

 • sindroame miofasciale și musculo tonice (regiunea cervicotoracala si lombosacrala);
 • durere neuropatică;
 • cefalee de tip tensional;
 • migrenă.

Terapia botulinica după un accident vascular cerebral

Una dintre tulburările care apare după un accident vascular cerebral este spasticitatea, adică hipertonus muscular. Conform celor mai recente ghiduri internaționale, toxina botulinică de tip A este eficientă pentru combaterea spasticitatii: reduce tonusul muscular și îmbunătățește funcțiile corpului pacientului.

În majoritatea țărilor europene, terapia cu toxină botulină este inclusă în ghidurile clinice pentru tratamentul spasticității mâinii după un accident vascular cerebral.

Utilizarea toxinei botulinice de tip A în caz de migrenă

Scopul terapiei în acest caz este de a relaxa mușchiul spasmat - cauza durerii de cap. Toxina botulinica oprește producția de neurotransmițători și suprima producția de substanțe care sunt implicate în percepția durerii.

Indicații pentru tratament:

 • dureri de cap zilnice sau aproape zilnice;
 • dureri în regiunea cervicala care se extind până în zona occipitala;
 • De 2 ori pe săptămână sau mai mult – atacuri de migrenă.

Testele clinice cu utilizarea toxinei botulinice pentru migrena cronică s-au încheiat cu câțiva ani în urmă. Studiile la scară largă au fost efectuate conform regulilor internaționale cu participarea persoanelor care au dureri de cap de mai mult de 15 ori pe lună sau au atacuri de migrenă mai mult de 8 zile. Durerea a scăzut la o proporție semnificativă de pacienți, atacurile de migrenă au devenit mai scurte și mai ușoare. Prin urmare, în 2010 în Marea Britanie și SUA a fost înregistrată o nouă indicație pentru terapia botulinică - „Migrenă cronică”.

Medicamentul este administrat într-o singură ședință prin mai multe microinjecții în mușchii capului, feței, gâtului. Efectul durează aproximativ 3-6 luni.

Utilizarea terapiei botulinice pentru torticolis

În tratamentul torticolisului spastic, terapia cu toxina botulinică este recunoscută drept „standardul de aur”. Injecțiile se efectuează în mușchii afectați ai gâtului, în unele cazuri sub ghidaj ecografic. Rezultatul persista de la 3 la 6 luni. Sunt necesare injecții repetate când simptomele revin, dar nu sunt încă pronunțate. Acest lucru vă permite să utilizați medicamentul la minim. În aproximativ 30% din cazuri, după mai multe cursuri, simptomele torticolisului dispar complet și are loc remisia clinică a bolii.

Toxina botulinica – nu este periculoasă?

Contrar numeroaselor mituri, este sigur să spunem că toxina botulinica nu prezinta pericol pentru corpul uman.

 • Toxina botulinica acţionează numai în zona în care a fost injectata. Medicamentul nu pătrunde în sânge și nu afectează organismul în ansamblu;
 • Toxina botulinica se administrează chiar și copiilor (paralizia cerebrală);
 • Preparatele de Toxina botulinica sunt folosite în peste 60 de țări ale lumii , fiind incluse în recomandările ghidurilor internaționale

Terapia cu toxină botulinică se efectuează ambulator. toxină botulinică se administrează intramuscular sub ghidaj ecografic, la necesitate.

Pacientul pleacă acasă la scurt timp după injecție. Procedura nu necesită reabilitare, persoana revine la un stil de viață obișnuit. Efectul apare treptat și durează 3-6 luni.

Solicită o programare la specialist

Recepția va lua legătura cu Dvs pentru a confirma programarea pentru ziua și ora dorită.
Programarea nu este încă validată până nu ați fost contactat.
Telefon programări +37367471760.